Geschiedenis

Ontstaan van de stad

De stad is gesticht door de graven Johan 1 en Otto 3. Het is niet helemaal zeker waar de naam Berlijn vandaag komt maar het vermoeden is dat het van het woord moeras, berl afkomstig is. De plek waar de stad is ontstaan was belangrijk omdat de rivier de Spree hier doorwaadbaar was en daarnaast was er op deze plek een kruising naar 4 belangrijke Duitse steden Elde, Oben, Bohemen en Saksen. Door de combinatie van deze kruising en het water ontstonden er markten langs de rivier. De vorm en ligging van de straten zijn ontstaan door de duinen. Afhankelijk van de locatie van verschillende duinen zijn de wegen in Berlijn bepaald. Vaak werden er huizen tegen de duinen opgebouwd.

Branden in de Berlijn

Er was een periode dat er in Berlijn om de 100 jaar massale branden woedde. Dit was in 1282, 1380, 1484 en 1581. De hele stad brandde in deze jaren compleet af waardoor er vrijwel niks is overgebleven van Berlijn voor 1650. Kerken werden opnieuw opgebouwd in dezelfde stijl en het Rathaus is ook meerdere malen opnieuw opgebouwd.

Ontwikkeling Berlijn

De keurvorst Frederik Willem heeft voor veel positieve verandering gezorgd en is begonnen met het bouwen van stenen huizen om de branden te weerstaan. Ook zat Berlijn financieel en militair in de problemen. De redder van de stad is gestart met het graven van grachten en het bouwen van muren om de stad.

Veel moerasgebieden rondom Berlijn werden onder leiding van de vorst drooggelegd met als doel dit bewoonbaar te maken. Op deze manier ontstonden de wijken Friedrichswerder, Dorotheenstadt, Friedrichstadt. In deze periode werden ook alle belangrijke straten gebouwd om de verschillende wijken met elkaar te verbinden. Ook buiten de stadsmuren ontstonden bewoonbare gebieden waardoor de stad langzaam de vorm kreeg die het nu heeft.

Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog

Berlijn was de plek waaruit Hitler zijn Derde Rijk bestuurde en probeerde uit te breiden. Hier werden de militaire parades gehouden en de speeches. Dit was dan ook de plek waar Hitler uiteindelijk trouwde met Eva Braun en zelfmoord pleegde in zijn bunker. In de slag om Berlijn zijn meer dan 200.000 mensen omgekomen.

Stalin geloofde niet dat een deel van de bezette gebieden zoals afgesproken zouden worden overgedragen aan de Sovjet Unie. Daarom begon hij tegen het eind van de oorlog een opmars naar het westen met als einddoel Berlijn. Hier bevond zich Adolf Hitler en daarnaast zou de Sovjet Unie over een sterke strategische positie beschikken bij de overname van de stad Berlijn. Vandaar uit zouden ze de oostelijke landen perfect aan kunnen sturen. Het rode leger bestond uit 2,5 miljoen militairen. De russen veroverde Warschau, Boedapest en Wenen. Op 1 mei 1945 gaven de duitsers zicht over aan de Russen.

De Berlijnse Muur

Zoals er werd afgesproken in de conferentie van Jalta werd Duitsland na de tweede wereldoorlog verdeeld over Engeland, Frankrijk, USA en de Sovjet Unie. Dit was de aanloop tot de koude oorlog. De inlichtingendiensten van oost en west maakten overuren en er ontstonden steeds meer checkpoints, barricades en grensovergangen in Duitsland. Steeds meer oost duitsers wilden in het westen wonen. Dit werd ze door de Russen moeilijker gemaakt. Berlijn was de poort naar het Westen voor mensen uit Polen en Tsjechen. Voor de bouw van de Berlijnse muur zijn er zeker 2,6 miljoen mensen tussen 1941 en 1961 gevlucht.

In 1961 werd er door de Sovjet Unie een muur gebouwd tussen Oost en West Berlijn. De bouw van de muur werd zwaarbewaakt. De grenswachten kregen het bevel om te schieten als iemand probeerde over te steken. Oost Duitsers hadden verschillende creatieve manieren om over de muur te komen. Toen de muur nog niet zolang was geplaatst waren er veel zwakke plekken en was het nog redelijk eenvoudig om een opening in de muur te maken op een minder bewaakte plek. De muur werd door de jaren verstevigd en verbeterd. Er zijn veel tunnels gegraven en er werden mensen verstopt in auto’s bij een oversteek door een checkpoint.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: